Luonnon terveysvaikutukset

14.02.2020

Luonnolla on monia terveysvaikutuksia. Luettelo on loputon. Mutta kerätään tähän nyt muutama oleellinen.

Ensinnäkin luonnossa oleminen, sen kanssa keskusteleminen, tunteminen, nuuhkiminen lievittää stressiä. Luonto on lääke akuuttiin sekä krooniseen stressiin. Sillä on suora vaikutus henkilön mielialaan. Jos ihminen viettää suuren osan ajastaan sisällä, eikä ikinä käy ulkona - jää tämä paitsi luonnon monimuotoisuudesta. Ainakin väitän niin. Olisimme onnellisempia, jos ulkoilisimme luonnossa ja antaisimme sille mahdollisuuden olla osa arkeamme. Tämä on tutkittua tietoa. 

Luonnossa toimiminen, esimerkiksi marjojen poimiminen, lisää henkilön aktiviisuutta. Voimme yhdistää luonnossa liikunnan, tietoisen läsnäolon, rauhoittumisen ja hengähtämisen. Otetaan tarkasteluun Maija, joka rakastaa puutarhatöitä. Kun Maija tekee asioita, joista hän nauttii, ovat hänen mieli ja liikkeensä yhtä. Niin kuin esimerkiksi tanssissa. Maijan immuunipuolustus kasvaa, kun hän touhuu mikrobien kanssa. Kasveista voi tulla myös hänen perheenjäseniä. Niin suuri vaikutus voi kasvien läsnäololla olla. Niistä pitää pitää huolta. 

Luonnon, kasvien, kukkien, puiden ja pensaiden lomassa työskentely, harrastaminen on erinomainen keino irtautua arjesta. Me tarvitsemme vastapainoa kaikelle kiireelle ja jatkuvalle päätetyöskentelylle. Luonto, puutarha ovat paikkoja, joissa voi saada todellisuudesta otteen. Miltä täällä tuoksuu, mitä ääniä kuulen. Olemme luonnossa herkästi aistiemme kanssa tekemisissä. Jos olet samaa mieltä, hienoa, olemme vehreällä tiellä. 

Anna luonnolle mahdollisuus. Samalla annat myös itsellesi.